Satsa på skoldatorer som håller

Som världens största PC-tillverkare och nummer ett på Chromebooks i Sverige har Lenovo lång erfarenhet av att leverera digitala verktyg till landets skolor.
– Spontant förstår jag att många upplever utbudet svårnavigerat. Men det finns några sätt att göra urgallringen enklare för att hitta datorer med rätt kvalitet för skolornas miljö, säger Pasi Välimaa, Solution Technologist på Lenovo.
Välj företagsdatorer med MIL-standard
Det första rådet han ger är att satsa på datorer inom företagssegmentet. Företagsdatorer är gjorda för att finnas på marknaden under en lång tid och till skillnad från konsumentdatorer finns ett stort utbud reservdelar i fall någonting går sönder.
– Dessutom är batteritiden för företagsdatorer utvecklad för att klara långa arbetsdagar vilket också gäller för vanliga skoldagar, säger Pasi Välimaa.
För att datorerna ska klara en tuff skolmiljö är det också viktigt att modellerna är testade enligt den amerikanska militärstandarden MIL-STD 810G. Det innebär att de är byggda och utformade för att klara stora påfrestningar. Till exempel går det inte att pilla loss tangenterna på dessa datorer, de tål en hel del vattenspill och de är ruggade med gummilister för att klara stötar och fall bättre.
– Att satsa på kvalitet, stöttålighet och driftsäkerhet är viktigt för att datorerna ska hålla länge, säger Pasi Välimaa.
Han ser också gärna att produkterna är TCO-certifierade.
Utgå från ergonomi och funktion
Ett annat råd är att utgå från ergonomi för att hitta rätt storlek och datortyp utifrån åldersgrupp.
– Yngre barn är vana med surfplattor och kan göra det mesta av sina skoluppgifter på en 11-tums pekskärm. Men det är också tungt rent fysiskt om man är liten att bära runt på en större dator i skolväskan, så därför är det naturligt att datorer med till exempel 13 till 14 tum introduceras i lite högre åldrar, säger han.
Det hänger också ihop med hans tredje råd: att utgå vilka funktioner som eleverna behöver i sitt lärande. När de behöver skriva lite längre texter funkar det inte med tangentbord på skärm och då blir det naturligt med Chromebooks eller laptops eller 2-i-1-datorer som både har tangentbord och touchscreen. Till det kommer att de nationella proven också blir digitala inom några år och då är tangentbord en förutsättning för att kunna göra provet.
– Fördelen med 2-i-1-varianterna är att de fungerar för alla situationer och för alla typer av appar som en skola använder i sin lärmiljö.
Chromebook storsäljare från Lenovo
Ett exempel på den typen av dator är Lenovos Chromebook 300e som har 360-graders gångjärn och fungerar som bärbar dator, pekplatta, tält och stående beroende på vad eleverna ska göra på lektionen. Den har också två kameror – en vänd mot användaren och en utgående – som underlättar såväl kommunikation som kreativa projekt där eleven kan använda datorn som en vanlig kamera.
– Det är också en av de viktigaste aspekterna i ett digitalt lärande – att eleverna med hjälp av sina digitala verktyg och skolans pedagogik går från passiva konsumenter av innehåll till aktiva och utforskande producenter och kreatörer, säger Pasi Välimaa.
Möjligt att klimatkompensera varje dator
På frågan vad som är Lenovos styrkor som skolleverantör pekar han bland annat på företagets storlek och marknadsposition.
– Vi har ett brett sortiment och ett standardiserat utbud med rätt kravställningar som gör det lätt för skolor att välja produkter utifrån sina behov. Vi har också hög tillgänglighet genom vårt servicenätverk samt stora lager vilket säkrar leveranserna för våra kunder.
Han vill också lyfta fram företagets program för klimatkompensation.
– Det är en ny tjänst som gör det möjligt att räkna ut koldioxid-avtrycket för varje maskin som en skola köper och sedan CO-kompensera för varje dator. Kompensationen inkluderar utsläpp vid produktion, transport och fem års användning, berättar han.
Konkurrensutsätt inköpet med offerttjänst
Om skolan inte har inköpsavtal är Pressas offerttjänst för datorer, surfplattor och andra it-produkter ett snabbt sätt att konkurrensutsätta inköpet. Över 90 återförsäljare är knutna till tjänsten och står beredda att få konkurrera om att erbjuda bästa möjliga pris på skolornas förfrågan.
– Vi har över 300 000 it-produkter från 250 varumärken, bland annat Lenovo, och många skolor som återkommande använder vår tjänst för att pressa priset på sina inköp. Dessutom kan de sälja sina använda datorer via vår tjänst vilket är bra för såväl för miljön och som för skolans ekonomi, säger Matteo Poropat, grundare och COO på Pressa.